De EK-prognose van... Soufiane Touzani (straatvoetballer)

Niels (DerMeister)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week publiceerden we het interview met Thijs Slegers, vandaag is het de beurt aan Soufiane Touzani, Neerlandsch beste straatvoetballer.

Ook Touzani deelde zijn favoriete basisopstelling met ons: "Stekelenburg, Van der Wiel, Boulahrouz, Mathijsen, Emanuelson, Van Bommel, Strootman, Sneijder, Afellay, Van Persie en Robben." De straatvoetballer heeft het druk met verschillende bezigheden en zodoende verwacht hij het EK overal een beetje te volgen: "Ik denk dat ik veel op pad ben met events en dus ter plekke meekijk." De eindstrijd zal hij echter van dichtbij volgen: "Dan ben ik erbij!"

Touzani verwacht dat Nederland een enorm grote kans maakt op de eindzege: "Als iedereen fit is bij Nederland dan worden we kampioen. Ik denk dat het voor Spanje heel lastig wordt om een EK te winnen vervolgens een WK en daarna weer een EK. Dat lijkt mee heel sterk. Wat betreft Duitsland denk ik dat NL als groep verder is als ze compleet zijn. Verder zijn de spelers van NL langer samen, maar zoals mister Cruijff zegt: Als je meedoet, maak je sowieso kans."

Gevraagd naar zijn grootste EK-ervaring, neemt Touzani ons mee terug naar het Euro 2000 in eigen land: "Er was overal feest en toeristen. Dat was een gekkenhuis." Ook geeft hij bondscoach Bert van Marwijk nog een advies mee voor het komende EK: "Pas uw spelers aan op uw systeem en niet andersom."

Kevin Strootman is een speler die volgens Touzani kan uitgroeien tot dé verrassing van het toernooi. "Hij heeft laten zien dat hij vlekkeloos mee kan spelen en het niveau aankan. Hij speelt bij PSV, dus ik denk dat velen hem nog onderschatten." Een speler die volgens Touzani de potentie heeft om later in Oranje te schitteren, is volgens Touzani een middenvelder van Feyenoord: "Jordi Clasie."

Mocht Touzani de kans krijgen om het EK te spelen, dan zou hij het liefst tegen Spanje aantreden: "Als liefhebber wil je gewoon tegen de regerend kampioen spelen." Tot slot vroegen we de straatvoetballer één ding die hij het lieft aan het EK zou willen veranderen: "Het EK in Nederland houden!"