Honderden 'ontslagen' leraren in ongewisse

Redactie

Honderden medewerkers in het speciaal onderwijs hebben een ontslagaanzegging ontvangen, hoewel de kans bestaat dat de plannen voor het passend onderwijs door de val van het kabinet niet doorgaan. In de provincies Noord-Holland en Utrecht alleen al gaat het om minstens 240 medewerkers, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) woensdag.

Het kabinet wil driehonderd miljoen euro bezuinigen op het passend onderwijs. De Tweede Kamer stemde medio maart in met de plannen, die nu bij de Eerste Kamer liggen.

De bezuinigingen op het passend onderwijs stuiten op forse weerstand. Zo trokken begin maart nog vijftigduizend leraren naar de Amsterdam ArenA om te betogen tegen de plannen. De onderwijsbonden zijn bang dat personeel massaal op straat komt te staan en vrezen voor een slechtere kwaliteit van het onderwijs voor kwetsbare kinderen.

Door de val van het kabinet is het de vraag of de plannen doorgaan. De vakcentrales FNV, CNV en MHP gaven maandag aan te willen dat de bezuinigingen op het passend onderwijs controversieel worden verklaard.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei dinsdag dat zijn partij het demissionaire kabinet pas te hulp schiet als een aantal maatregelen wordt teruggedraaid, waaronder de plannen op het gebied van passend onderwijs.