Westra tweede in eerste rit Romandië

Frank (franklop)

Lieuwe Westra heeft woensdag net naast de zege gegrepen in de eerste etappe van de Ronde van Romandië. De Fries van Vacansoleil moest na een heuvelachtige etappe in de sprint van het peloton zijn meerdere erkennen in Bradley Wiggins (Team Sky). Wiggins neemt ook de gele leiderstrui over van teamgenoot Geraint Thomas.

De 184,5 kilometer lange etappe van Morges naar la Chaux-de-Fonds kreeg kleur door een lange vlucht van vier man, maar in de laatste dertig kilometer moest het peloton een klim van de tweede en een van derde categorie bedwingen. Daardoor verbrokkelde het peloton en werden de vluchters teruggegrepen.

In de slotfase regende het demarragepogingen, maar mede onder druk van de Rabobankploeg bleef een eerste peloton met favorieten bijeen. Wiggings ging enkele honderden meters voor de meet een machtssprint aan en sleepte de overwinning uit het vuur. Westra, die eerder op de dag nog als uitvaller was bestempeld door de raceleiding, drukte zijn wiel als tweede over de streep.

In het algemeen klassement staat Wiggings zeven tellen voor op Michael Rogers (Sky). Bauke Mollema en Stef Clement (beiden Rabobank) geven negen seconden toe op Wiggins en staan respectievelijk derde en vierde. Hun ploegmaat Wilco Kelderman is de nummer zes van het algemeen klassement.