Ernstige misstanden bij kinderdagverblijf Hoorn

Redactie

De directeur en een andere leidinggevende van een kinderdagverblijf in Hoorn zijn op non-actief gesteld. De GGD kreeg vanaf eind vorig jaar diverse meldingen binnen van onder meer emotionele en fysieke mishandeling. Dat meldt woensdag de gemeente Hoorn, die geschokt is.

De twee medewerkers van De Blokkendoos kleineerden, pestten en intimideerden de kinderen, blijkt uit het rapport van de GGD. Ook pakten ze hen hardhandig aan en gebruikten ze verbaal geweld. Binnen het kinderdagverblijf zou bovendien een angstcultuur heersen, waardoor andere medewerkers en kinderen de misstanden niet eerder durfden te melden.

De GGD schrijft als voorbeeld dat kinderen onder meer 'dikzak' werden genoemd. Ook moest een kind een kiwi met schil en al opeten omdat het de vrucht niet kon schillen. Verder moesten kinderen op een strafbankje zitten als ze te luidruchtig waren en werden ze afgekraakt met opmerkingen als 'jij bent niet moeders mooiste' en 'jij kan niet goed kleuren'.

Overigens werden niet alle kinderen gepest. Sommige kregen juist een voorkeursbehandeling. Die kinderen werden bijvoorbeeld 'prinses' genoemd en kregen cadeautjes mee naar huis. Ook mochten zij mee met uitjes, terwijl de rest de hele dag binnen moest blijven. Oud-medewerkers klaagden bovendien over seksuele intimidatie en pestgedrag.

Binnen twee weken moeten de twee een locatiemanager aanwijzen die de dagelijkse leiding en de bedrijfsvoering overneemt. Daarna mag het tweetal geen leiding meer geven en moeten ze zich beperken tot hun rol als aandeelhouder. Tot die tijd staat de crèche onder verscherpt toezicht.

De gemeente heeft geschokt gereageerd op het rapport van de GGD. "Ouders mogen er van uitgaan dat hun kind opgevangen kan worden in een veilige en gezonde omgeving. Dat is hier duidelijk niet het geval", zegt wethouder Michiel Pijl in een reactie. "Ons besluit staat dan ook vast. Deze mensen zijn niet geschikt om een kindercentrum te leiden, of om hier te werken, en dat moet zo snel mogelijk stoppen."

Voor ouders en andere betrokkenen wordt donderdag een informatiebijeenkomst gehouden op het stadhuis. Daarvoor is er een bijeenkomst voor medewerkers. Burgemeester Onno van Veldhuizen en de GGD lichten dan het rapport toe. Ook heeft de gemeente een meldpunt opgericht.