Huren binnenstad verder omhoog

Mick (Philosocles)

Demissionair minister Spies van Binnenlandse Zaken heeft besloten dat huurwoningen in rijksmonumenten met vijftig punten omhooggaan. De Amsterdamse Huurdersvereniging vreest dat daarmee de segregatie tussen rijk en arm verder doorzet.

De huurverhoging doet 'meer recht aan de bijzondere kwaliteit van huurrijksmonumenten en de grote vraag naar dit soort huizen', aldus de bewindsvrouw. De verhoging met 50 punten komt bovenop de 25 punten voor woningen binnen de ringweg, die vorig jaar door haar voorganger Donner werd ingevoerd. Via een zogeheten voorhangprocedure kon de toenmalige minister de regel buiten de Tweede Kamer om invoeren. Vermoedelijk bewandelt Spies dezelfde weg.

Een verhoging van de waardering met 50 punten vertaalt zich in een extra huur van tegen de 250 euro per maand. Inclusief de nieuwe regel van vorig jaar wordt het wonen in een rijksmonument voor nieuwe huurders dan circa 370 euro duurder. De Amsterdamse binnenstad telt meer dan 6500 panden die als rijksmonument gelden.

De Huurdersvereniging Amsterdam vindt dat huurders door de nieuwe regel worden 'gespiest', aangezien er nog meer huren tot boven de liberalisatiegrens van 655 euro uit zullen komen. Dat betekent dat verhuurder mag vragen wat hij wil. "Vrije marktwerking is alleen in het belang van de verhuurder en zal er toe leiden dat Amsterdam verder uiteenvalt in wijken voor de rijken en buurten voor de armen", aldus woordvoerder Frans Ligtvoet.