Breivik: psychiatrisch rapport gebaseerd op verzinsels

Redactie

Volgens Anders Breivik is het psychiatrische rapport waarin staat dat hij krankzinnig is gebaseerd op 'kwaadaardige verzinsels', bedoeld om hem als irrationeel en onintelligent af te schilderen. Dat heeft de Noor woensdag gezegd tijdens zijn rechtszaak.

"Ik ben het niet die wordt beschreven in dat rapport", zei Breivik, die op 22 juli vorig jaar een bomaanslag pleegde op een regeringsgebouw in de Noorse hoofdstad Oslo en 69 deelnemers aan een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eiland Utøya doodschoot. Bij de aanslag in Oslo kwamen acht mensen om het leven. Breivik heeft bekend, maar acht zichzelf in juridische zin niet schuldig.

Over de psychische gesteldheid van Breivik zijn twee rapporten opgesteld. De opstellers van het tweede rapport oordelen dat Breivik niet gestoord is en dus toerekeningsvatbaar. Het tweede rapport kwam er vanwege protesten uit de Noorse samenleving tegen de conclusies uit het eerste rapport. Beide rapporten worden door de rechtbank in overweging genomen. Als de rechters oordelen dat Breivik toerekeningsvatbaar is kan hij maximaal 21 jaar gevangenisstraf krijgen, al kan hij langer worden vastgehouden als te zijner tijd wordt vastgesteld dat hij nog altijd een gevaar voor de samenleving vormt. Als hij krankzinnig wordt verklaard zal hij naar een psychiatrisch ziekenhuis worden gestuurd, waar hij mogelijk nooit meer uit zal komen.

Ook na woensdag getuigenissen te hebben aangehoord over de gruwelijke verwondingen van de slachtoffers van zijn aanslag in Oslo toonde Breivik geen spijt. Als iemand zijn excuses zou moeten aanbieden is dat de Arbeiderspartij, zei hij. Breivik had naar zijn zeggen gehoopt dat de partij haar immigratiebeleid zou wijzigen naar aanleiding van zijn aanslagen. "Maar in plaats daarvan gaan ze op dezelfde weg verder, dus is de strijd nu helaas nog harder nodig dan voor 22 juli."

Op de publieke tribune barstten nabestaanden van slachtoffers van de bomaanslag in tranen uit toen forensisch deskundigen beschreven hoe zwaar de slachtoffers, onder wie twee in stukken gereten voorbijgangers, verminkt waren. Breivik toonde geen enkele emotie.


Breivik: psychiatrisch rapport gebaseerd op verzinsels (Foto: Novum)