Veel fouten bij behandeling depressies

Redactie

Depressieve mensen worden vaak niet goed behandeld. Ze krijgen door foute diagnoses niet de zorg die ze nodig hebben of ze krijgen juist te snel en te langdurig pillen voorgeschreven. Dat concludeert het College voor zorgverzekeringen (CVZ) na onderzoek.

In Nederland zijn naar schatting zo'n 550 duizend mensen depressief. Jaarlijks krijgen bijna een miljoen mensen antidepressiva voorgeschreven. "Zelfs als alleen alle depressieve mensen pillen kregen zou het nog te veel zijn. Met behandeling kun je al heel ver komen", zegt een woordvoerder van CVZ.

Vooral huisartsen kiezen volgens de zegsman te vaak voor antidepressiva. "Een huisarts heeft weinig tijd en wil patiënten niet met lege handen naar huis sturen. Dan is het makkelijk een receptje uit te schrijven."

Tegenover de overbehandeling staat een grote groep mensen met een depressie die juist onvoldoende aandacht krijgt. Ongeveer veertig procent van de depressieve mensen wordt niet behandeld door een zorgverlener. Vooral ouderen, allochtonen en kinderen krijgen vaak niet de behandeling die ze nodig hebben.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) schroefde onlangs het maximum aantal eerstelijnsbehandelingen in de psychische zorg terug van acht naar vijf. Het CVZ wil dat dat wordt teruggedraaid. "Vaak zijn al twee behandelingen nodig om vast te stellen wat iemand heeft. Dan zijn daarna drie behandelingen niet genoeg om te helpen."

In het advies aan de minister stelt het college ook dat moet worden onderzocht hoe het voorschrijfgedrag van antidepressiva kan worden aangepast.