Brabander buitte Filipijnse matrozen uit

Redactie

Een 40-jarige man uit het Noord-Brabantse Werkendam is vorige week opgepakt voor het uitbuiten van Filipijnse matrozen. Hij betaalde ze een salaris lager dan het minimumloon en dwong ze zes of zeven dagen per week tien tot elf uur per dag te werken. Dat meldt de Inspectie SZW woensdag.

De man is directeur van een uitzendbureau dat Filipijnse matrozen aanbiedt als alternatief voor hun duurdere Europese collega's. Hij wordt behalve van uitbuiting ook verdacht van valsheid in geschrifte en hulp bij illegaal verblijf in Nederland.

De matrozen werden gedwongen acht maanden onafgebroken aan boord te blijven van de binnenvaartschepen waarop ze werkten. De directeur liet ze twee contracten tekenen. Een met 1285 euro maandloon en een met vierhonderd Amerikaanse dollars loon. Om werk- en verblijfsvergunningen voor de matrozen te regelen gebruikte hij het eerste contract, om ze te betalen het tweede.

De voorlopige hechtenis van de Brabander werd vrijdag door de rechter-commissaris met twee weken verlengd. De inspectie verwacht de komende tijd nog meer aanhoudingen te verrichten in de zaak.