'Energierekening veertig euro omhoog'

Redactie

De energierekening gaat jaarlijks met veertig euro omhoog om nieuwe kolencentrales aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Dat stellen de Consumentenbond en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW). De organisaties roepen de Tweede Kamer op niet akkoord te gaan met deze 'extra lastenverzwaring' voor consumenten en bedrijven.

De Kamer nam al in 2009 een motie aan waarin staat dat de consument niet voor de kostenpost mag opdraaien. Het parlement bepaalde toen dat de kosten moeten worden betaald door de kolencentrales. De kwestie komt donderdag aan de orde tijdens een overleg tussen de Kamer en demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Volgens VEMW en de Consumentenbond wil Verhagen de wens van de Tweede Kamer negeren door de kosten toch door te schuiven naar de consument. Volgens hem moeten of zij of de energiebedrijven opdraaien voor de kosten voor het aansluiten van kolencentrales. Het is wetstechnisch gezien niet mogelijk om de rekening bij de kolencentrales neer te leggen, zegt hij.

De organisaties vinden dat de bewindsman de Kamer met een 'vals dilemma' confronteert. Volgens hen is er door een kleine wetswijziging wel degelijk een mogelijkheid om de kolencentrales de kosten, die zouden kunnen oplopen tot een miljard euro, te laten betalen. Volgens VEMW en de Consumentenbond is die wijziging door Brussel toegestaan.