Ruim 10 miljoen naar slachtoffers geweldsmisdrijven

Redactie

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft vorig jaar nagenoeg evenveel geld uitgekeerd aan slachtoffers van geweldsmisdrijven als het jaar daarvoor. In 2011 keerde het fonds 10,4 miljoen euro uit, in het jaar daarvoor 10,7 miljoen euro.

Vorig jaar dienden 7940 slachtoffers een aanvraag in voor een uitkering, blijkt dinsdag uit het jaarverslag van het Schadefonds. Van het uitgekeerde bedrag werd bijna 7,1 miljoen euro toegekend als smartengeld en 3,3 miljoen euro voor materiële schade.

Onder de mensen die geld kregen van het schadefonds, zijn slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Vooralsnog 35 van de vijftig aanvragers rond het schietincident hebben in totaal 138 duizend euro uitgekeerd gekregen. Eén aanvraag is afgewezen, de rest van de aanvragen moet nog worden behandeld.

Het schadefonds Geweldsmisdrijven is een onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is in 1976 opgericht om slachtoffers van zware geweldsmisdrijven een tegemoetkoming te geven voor het lichamelijke en psychische letsel dat ze hebben opgelopen. Aanvragers kunnen maximaal tienduizend euro smartengeld krijgen en 25 duizend euro voor materiële schade.