Luchthaven Tripoli weer in handen regering

Redactie

De machtige Zintan-militie heeft vrijdag de luchthaven in de Libische hoofdstad Tripoli overgedragen aan de Libische interim-regering. De Zintan-militie heeft de afgelopen acht maanden zorg gedragen voor de veiligheid op de luchthaven. De overdracht is een stap vooruit voor de regering die probeert haar autoriteit te doen gelden en de gewapende brigades die hielpen bij de val van wijlen de Libische dictator Moammar Gadhafi onder controle probeert te krijgen.

De Zintan-militie runde sinds de val van Gadhafi de luchthaven, maar heeft de regering de afgelopen maanden herhaaldelijk gevraagd de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op zich te nemen. De regering zegde vorige maand toe de veiligheidstaken over te nemen, maar de onderhandelingen met de militie liepen stuk. Daarop besloot het hoofd van de militie zijn post op de luchthaven te verlaten. Pijnlijk duidelijk werd dat de centrale regering in Tripoli niet in staat is het land effectief te besturen.

Vrijdag namen regeringsmilitairen dan toch de veiligheidstaken over. De militieleden schoten in de lucht om de overdracht te vieren.