Record Store Day van start in tachtig platenzaken

static

Verspreid over vijf continenten, en in tachtig platenzaken in Nederland, wordt zaterdag Record Store Day gevierd. Artiesten doen mee door in de winkels op te treden en gelegenheidsplaten uit te brengen. Het publiek kan participeren door weer eens een bezoek te brengen aan de oude vertrouwde platenzaak.

In heel het land vinden in het kader van de muziekfeestdag tweehonderd optredens plaats. Onder meer Moss, Go Back to the Zoo, Spinvis en Blaudzun pakken hun instrumenten op om in Nederlandse platenzaken liedjes ten gehore te brengen. Ook willen ze toegestroomd publiek tot aankopen overhalen.

Over de hele wereld brengen artiesten in totaal 232 exclusieve platen uit. De Britse band Arctic Monkeys brengt voor Record Store Day twee nieuwe nummers uit op vinyl. Ook Bob Dylan, Bruce Springsteen, Arcade Fire en Abba komen met speciale releases.

Het op de kop tikken van gelegenheidsreleases van sommige artiesten kan wel moeilijk blijken. Van speciaal uitgebrachte platen van onder meer The Velvet Underground, Ramones en Captain Beefheart worden in Nederland 'slechts' twintig exemplaren verspreid.

Wie zaterdag een exclusieve release koopt krijgt er gratis een plaat van Spinvis bij. Vorig jaar steeg de omzet in de week van Record Store Day met 148 procent. De organisatie verwacht dit jaar minstens net zo goede resultaten.

Record Store Day moet de kunst van muziek, de schoonheid van vinyl en de charme van de platenzaak vieren. Veel winkels hebben het moeilijk sinds de opkomst van illegale downloadpraktijken en legale alternatieven als iTunes. De wereldwijde ambassadeur van Record Store Day is Iggy Pop. In Nederland is dat Blaudzun.