Bleker werkt mee aan Zeeuws referendum

static

Mocht Zeeland besluiten om een referendum te houden over het plan om de Hedwigepolder voor een deel onder water te zetten, dan zal de regering daaraan meewerken. Dat zei staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) tijdens het debat over de omstreden polder.

De bewindsman benadrukte dat een mogelijk referendum een Zeeuwse aangelegenheid is. Het is aan het provinciebestuur om een 'bestuurlijk oordeel' te geven over de stembusuitslag. Mogelijk volgt dan een gesprek met Bleker, maar daar wilde hij verder niet op vooruitlopen. De staatssecretaris gaat in de tussentijd wel door met de uitwerking van het plan.

Het houden van een referendum is een harde eis van de PVV. Richard de Mos kondigde aan dat de Zeeuwse afdeling van zijn partij daartoe vrijdag een voorstel zal indienen. Mochten de Zeeuwse Provinciale Staten niets zien in een referendum, dan wil De Mos een opinieonderzoek houden. "Ik wil hoe dan ook een draagvlakmeting bij de Zeeuwen", stelde hij.

Een rondgang leert dat in elk geval de Zeeuwse afdelingen van de PvdA, de VVD, D66, GroenLinks en de SGP tegen een referendum over ontpoldering zijn. Dat is een meerderheid. De partijen vinden dat er niets te kiezen zou zijn of zijn, zoals in het geval van de VVD, uit principe tegen referenda.

De Mos verzet zich tegen het onder water zetten van de Hedwigepolder, maar is bereid zich neer te leggen bij de wens van de Zeeuwen. Komt het referendum of de opiniepeiling er niet, dan zal de PVV tegen de plannen van Bleker stemmen. Dan komt de eerste voorkeur van Bleker weer in beeld om de Hedwigepolder te sparen weer in beeld, maar dat stuit op grote bezwaren van Brussel.

De staatssecretaris moet het juridische gevecht dan maar aangaan, vindt De Mos. De kans bestaat dan dat de polder uiteindelijk alsnog volledig onder water wordt gezet, maar dan heeft Nederland wel alles geprobeerd en kunnen de dijken met 'opgeheven hoofd' worden doorgeprikt, aldus de PVV'er.

De Kamer debatteerde woensdag urenlang over de alternatieve plannen van Bleker om een derde van de Hedwigepolder en nog enkele andere gebieden onder water te zetten, om zo de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde. Het debat werd echter afgebroken, nadat onduidelijkheid was ontstaan over de positie van de Europese Commissie (EC).

Bleker meldde dat de verantwoordelijke eurocommissaris naar verwachting vrijdag zal instemmen met zijn plan, maar dat zou inmiddels weer worden ontkend. Het debat wordt daarom volgende week voortgezet, als het officiële standpunt van de EC bekend is. Na afloop van het debat hield de staatssecretaris vol dat er groen licht zou zijn uit Brussel.

De staatssecretaris vond het jammer dat het debat voortijdig werd afgebroken. Hij kondigde aan dat hij graag verder wil met de uitvoering van zijn plannen. De oppositiepartijen uitten tijdens het debat forse kritiek op zijn plannen. Ook de VVD en SGP waren kritisch over het voorstel.