Karzai wil financiële toezegging VS

Redactie

In een overeenkomst voor de lange termijn waar de Verenigde Staten en Afghanistan momenteel over onderhandelen moet een exact bedrag aan financiële hulp worden vastgesteld voor de komende jaren. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai dinsdag gezegd. De eis van Karzai kan een nieuw struikelblok vormen voor de onderhandelingen.

De VS betalen nu al het leeuwendeel van de training, uitrusting en operationele kosten van de Afghaanse veiligheidstroepen. De verwachting is dat dit nog jaren zo zal zijn. Karzai vindt echter dat de VS verder moeten gaan dan vage toezeggingen. "Ze geven ons geld, daar kan geen twijfel over bestaan", aldus Karzai. "Maar ze willen in de overeenkomst niet zeggen hoeveel. Wij zeggen: geef ons minder, maar noem het in de overeenkomst. Geef ons minder, maar zet het wel zwart op wit."

Amerikaanse functionarissen verwachten de komende jaren zo'n vier miljard dollar (ruim drie miljard euro) per jaar kwijt te zijn aan de financiering van de Afghaanse troepen. Karzai wil een toezegging van ten minste twee miljard dollar. De Afghaanse president is mogelijk bang dat de VS een stuk minder vrijgevig zullen zijn als er na 2014 veel minder Amerikaanse troepen in Afghanistan zijn gestationeerd.

De nieuwe eis van Karzai is problematisch. Het is de vraag of de Amerikaanse onderhandelaars wel gemachtigd zijn zich te committeren aan een specifiek bedrag, aangezien het Amerikaanse Congres over hulp aan andere landen gaat. De Amerikaanse regering moet een verzoek om hulp indienen bij het Congres en vervolgens in samenspraak met de Congresleden een exact bedrag vaststellen. Een gegarandeerd bedrag zou zeer ongebruikelijk zijn.

De zogenoemde strategische partnerschapovereenkomst is essentieel voor het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Het moet niet alleen een routekaart worden voor de tijd na 2014, als de meeste Amerikaanse militairen vertrekken, maar ook de Afghaanse bevolking geruststellen dat de grootste bondgenoot van Afghanistan het land niet de rug toekeert.

De onderhandelingen duren nu echter al maanden en Karzai heeft meermaals om nieuwe toezeggingen gevraagd. Over de grootste twistpunten - het overdragen van gevangenen aan de Afghaanse autoriteiten en het door Afghanistan laten goedkeuren van Amerikaanse nachtelijke operaties - werd de afgelopen weken al overeenstemming bereikt.


Karzai wil financiële toezegging VS (Foto: Novum)