Rechter verplicht afgifte vingerafdrukken paspoort

Redactie

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft twee Amsterdammers die weigeren vingerafdrukken af te staan voor een paspoort en identiteitskaart terecht geen reisdocumenten verstrekt. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

De man en vrouw willen niet dat hun biometrische gegevens worden opgeslagen, omdat dat een inbreuk zou vormen op de bescherming van hun persoonlijke levenssfeer en lichamelijke integriteit. Ook zou de opslag een bedreiging van hun veiligheid zijn.

Nederland wilde de vingerafdrukken aanvankelijk centraal opslaan om te voorkomen dat mensen meerdere paspoorten op verschillende namen aanvroegen. Vanwege problemen met de privacy en beveiliging werd daarvan afgezien. Op dit moment worden vingerafdrukken decentraal bewaard totdat het reisdocument is afgegeven. Daarna zijn ze niet meer te raadplegen.

Aangezien Van der Laan zich moet houden aan nationale en Europese regels, heeft hij volgens de rechtbank juist gehandeld. "De wet maakt alleen een uitzondering op de verplichte afname van vingerafdrukken voor personen met een fysieke verhindering, niet voor personen met gewetensbezwaren."

Op grond van een Europese verordening zijn aanvragers van een paspoort of identiteitskaart verplicht om twee vingerafdrukken af te staan. Nederland vraagt voor de reisdocumenten om vier vingerafdrukken. Dit verschil leidt volgens de rechtbank niet tot een andere conclusie, aangezien de twee Amsterdammers helemaal geen vingerafdrukken willen afgeven.