Rosenthal gispt Wilders om taal richting Gül

Redactie

Uri Rosenthal (VVD) vindt het 'weinig fraai' en 'weinig gastvrij' dat PVV-leider Geert Wilders de Turkse president Abdullah Gül op Twitter heeft uitgemaakt voor christenpester, Koerden-mepper, Hamas-vriend en islamist. Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Frans Timmermans (PvdA) eiste dat het kabinet afstand neemt van deze beledigingen, maar zover wilde Rosenthal niet gaan. Hij herhaalde dat dergelijke uitspraken richting een bevriend staatshoofd niet fraai zijn. "Ik zou zulke bewoordingen niet in mijn mond nemen".

Timmermans reageerde teleurgesteld. "Dat de Nederlandse regering niet de moed heeft om helder stelling te nemen tegen deze beledigende kwalificaties stelt mij diep teleur", antwoordde hij. "Het laat zien hoezeer deze minister gegijzeld wordt door Wilders."

Wilders reageerde met zijn uitlatingen op een uithaal van Gül naar hem. De president had in een interview gezegd dat Wilders een islamofoob is en een extreem geluid verkondigt dat radicalen voedt. "Dat legt de basis voor etnische religieuze discriminatie, die we de vorige eeuw al eens hebben meegemaakt", zei hij in het vraaggesprek.

PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven zette Gül tijdens het vragenuurtje weg als een 'sultan' die louter onwaarheden en leugens verkondigde. Hij eiste dat Rosenthal de uitspraken van de Turkse president eveneens zou kwalificeren als niet fraai en weinig gastvrij. Rosenthal antwoordde door te zeggen dat Wilders vorig jaar door de rechter is vrijgesproken voor het aanzetten tot haat, groepsbelediging en discriminatie.

Henk Jan Ormel (CDA) eiste vervolgens op zijn beurt dat Rosenthal afstand zou nemen van de opmerking van Kortenoeven over Gül. "Ik ga niet alles op te tong proeven van wat hier in de Kamer wordt gezegd." Maar ook het omschrijven van een bevriend staatshoofd als sultan is een kwalificatie 'die ik niet in de mond zou nemen', zei de bewindsman. "Ik zou het zelfs niet bedenken."

De Turkse president legt vanaf dinsdag een driedaags staatsbezoek af aan Nederland in het kader van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.