Angelina Jolie wordt speciaal gezant voor VN

Redactie

Angelina Jolie wordt speciaal gezant voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. De actrice, die sinds 2001 goodwillambassadrice van de UNHCR is, mag Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres officieel vertegenwoordigen.

Jolie heeft haar baan als speciaal gezant te danken aan haar jarenlange inzet voor de UNHCR, licht een woordvoerder van de Verenigde Naties toe. "Deze uitzonderlijke positie weerspiegelt de uitzonderlijke rol die ze voor ons heeft gespeeld." Dat Jolie en haar kersverse verloofde Brad Pitt miljoenen dollars hebben geschonken aan de vluchtelingen, heeft volgens de woordvoerder niets met Jolies promotie te maken.

In haar rol als speciaal gezant gaat Jolie zich vooral bezighouden met complexe humanitaire crises die grote vluchtelingenstromen tot gevolg hebben. Afghanistan en Somalië, waar Jolie eerder al vluchtelingen bezocht, worden als voorbeeld genoemd.

Jolie is al ruim tien jaar als goodwillambassadrice betrokken bij de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. In 2000, tijdens opnamen van de film Tomb Raider in Cambodja, werd de 36-jarige actrice zich persoonlijk bewust van humanitaire crises. Ze nam contact op met de UNHCR om meer te leren over de probleemgebieden.