Spies wil geen uitstel huurverhogingen

Redactie

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) is vooralsnog niet van plan de extra huurverhogingen voor huishoudens die meer dan 43.000 euro verdienen uit te stellen. Dat maakte zij dinsdag duidelijk in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Spies moest in de Kamer reageren op een uitspraak die de rechter vrijdag in kort geding deed. De rechter bepaalde dat de Belastingdienst geen inkomensgegevens aan verhuurders mag verstrekken, omdat de wet wel door de Tweede, maar nog niet door de Eerste Kamer is aangenomen.

Volgens PvdA-Kamerlid Jacques Monasch is het niet meer haalbaar om de huurverhogingen per 1 juli door te voeren, zoals de bedoeling was. Hij wees erop dat ook de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes dat vindt. Spies is aan die conclusie echter nog niet toe. Zij wil afwachten of de Eerste Kamer bereid is de wet die de huurverhogingen mogelijk maakt snel te behandelen.

Spies zei in de Tweede Kamer dat verhuurders die al informatie van de Belastingdienst hebben gekregen, daar niets mee mogen doen. Sinds vrijdag worden er geen inkomensgegevens over huurders meer verstrekt. De extra huurverhoging voor rijkere huurders moet het zogeheten scheefwonen tegengaan.