Overleden nijlpaard terug naar Artis

Redactie

Nijlpaard Tanja komt in opgezette vorm weer terug naar Artis. Het in de Amsterdamse dierentuin geboren, getogen én gestorven dier is vanaf volgende week woensdag weer te zien. Tanja was 49 jaar oud toen ze op eerste kerstdag 2009 overleed. Ze was het oudste nijlpaard van Nederland.

Het opgezette dier komt terug als middelpunt van een tentoonstelling over nijlpaarden, zo laat Artis dinsdag weten. Behalve voor Tanja is er ook aandacht voor andere Artis-nijlpaarden en voor nijlpaarden in het wild.

De dierentuin, die na het overlijden van Tanja geen nijlpaarden meer bezit, was naar eigen zeggen de eerste in Europa waar een nijlpaard werd geboren dat bleef leven. In totaal heeft Artis 73 nijlpaarden gehad.

Tanja werd ruim twee jaar geleden door een dierenarts uit haar lijden verlost. Ze had al geruime tijd huidproblemen en kon moeilijk kon blijven staan. Na haar overlijden stuurden trouwe fans tekeningen, brieven, kunstwerken en kaarten voor Tanja. Sommige hiervan zijn te zien in de expositie.