Zes procent gewisseld van zorgverzekeraar

Monique Verlind (DJMO)

Zes procent van de Nederlanders wisselde dit kalenderjaar van zorgverzekeraar. Dat is het hoogste percentage overstappers op 2006 na, toen het nieuwe zorgverzekeringsstelsel werd ingevoerd. Dat blijkt dinsdag uit de definitieve cijfers van Vektis, het informatiecentrum van Zorgverzekeraars Nederland.

Verzekerden konden hun zorgverzekering tot 1 januari opzeggen en hadden tot aan het einde van die maand de tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Iets meer dan een miljoen mensen hebben dat ook gedaan. Het informatiecentrum publiceerde begin januari voorlopige cijfers waaruit bleek dat zeker 5,6 procent dit jaar was overgestapt.

Vorig jaar wisselde 5,5 procent van zorgverzekeraar. Vektis noemt onder meer de toename van internetpolissen en de grote verschillen in de prijs voor de basisverzekering als verklaring voor de stijging.

Van de verzekerden kiest zeven procent voor een vrijwillig risico, dat bovenop het verplichte eigen risico komt. Dat is ruim een procent meer dan vorig jaar. Vektis noemt de stijging van het aantal mensen met een tandartsverzekering van 60 naar 68 procent opvallend.

In 2006, het jaar dat het huidige zorgverzekeringsstelsel werd ingevoerd, stapten consumenten massaal over van zorgverzekering, met een percentage van 19 procent. Sindsdien schommelt het percentage overstappers tussen de 3,5 (2007 en 2008) en zes procent (2012).