'Tweede verdachte Vestia was tipgever'

Monique Verlind (DJMO)

De tweede verdachte in de fraudezaak rond woningcorporatie Vestia heeft de financiële man bij de corporatie, Marcel de V., zelf aangegeven bij het OM. Dat heeft de advocaat van Arjan G., Willem Koops, tegen diverse media gezegd.

G. bemiddelde bij de aankoop van derivatencontracten door Vestia en kreeg hiervoor een bijzonder hoge provisie van de bank, die deze weer doorberekende aan Vestia. De V. zou vervolgens een deel van die provisie hebben gekregen van G.

Vestia kwam eind vorig jaar in grote financiële problemen door zijn risicovolle derivatenportefeuille. Maandag legde justitie beslag op bijna tien miljoen euro aan eigendommen van De V., waaronder zijn villa in Hazerswoude. Volgens het OM is dat bedrag een indicatie van de omvang van de fraude die de financieel topman heeft gepleegd.

Het Financieele Dagblad meldde dinsdag dat De V. in september 2010 nog een hypotheek van 788 duizend euro op zijn villa had. De afgelopen anderhalf jaar heeft hij die volledig afgelost. Zijn salaris ligt volgens het FD net iets boven de balkenendenorm van 193.000 euro.