Diplomaten zien toenadering Iran op atoomoverleg

Redactie

De onderhandelaars van Iran en zes grote mogendheden hebben zaterdag vooruitgang geboekt in de besprekingen over het omstreden Iraanse atoomprogramma. Dat hebben ingewijden persbureau AP toevertrouwd.

Voorbarig optimisme is onverstandig, waarschuwde een diplomaat, die ongenoemd wil blijven omdat hij uit de school klapt. Maar door de toenadering die de zaterdagochtend in het Turkse Istanbul aangevangen gesprekken hebben bewerkstelligd, ligt een tweede onderhandelingsronde in het verschiet.

Na de lunch gingen de deelnemers uiteen om in koppels van twee verder te praten. Waarnemers volgen nauwlettend of ook de Verenigde Staten en Iran elkaar onder vier ogen treffen. Zo'n zeldzaam onderonsje zou wijzen op verdere dooi in hun tot dusver ijzige onderlinge betrekkingen.

Iran kreeg, sinds het land weigerde te stoppen met uraniumverrijking, viermaal een pakket strafmaatregelen opgelegd. Hoewel de Iraanse regering beweert dat haar atoomprogramma alleen vreedzame doeleinden dient, verdenkt het Westen Teheran ervan kernwapens te willen ontwikkelen. Tot dusver gaven de twee kampen elkaar nauwelijks iets toe.

Voor aanvang van de conferentie in Istanbul noemden diplomaten die zelfs al geslaagd als Iran het verrijkingsprogramma überhaupt wilde aansnijden. Dat doel lijkt nu al binnen handbereik, lieten verscheidene diplomaten weten. Deze bronnen wilden ongenoemd blijven.

Het Westen houdt formeel nog vast aan de eis dat Iran volledig moet afzien van uraniumverrijking. Een ingevoerde diplomaat bespeurt echter bij een aantal invloedrijke westerse landen de bereidheid die eis in te trekken, mits de Iraanse regering de vrees weet weg te nemen dat zij uit is op kernwapens. Ook deze ingewijde verkoos vooralsnog de anonimiteit.

Aan de gesprekken in een vergaderoord aan de Bosporus nemen naast Iran de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties - China, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland - plus Duitsland deel.


Diplomaten zien toenadering Iran op atoomoverleg (Foto: Novum)