'Statiegeld pas weg als nieuw akkoord werkt'

static

De Tweede Kamer wil pas definitief af van het statiegeld als is bewezen dat het afvalakkoord dat staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) met gemeenten en het bedrijfsleven sloot, werkt. Het CDA en D66 dienden hierover een motie in, die volgens de partijen steun krijgt van een meerderheid van de Kamer.

De partijen willen met het voorstel voorkomen dat Nederland op het gebied van recycling en afvalinzamelingen achteruitgaat. "We willen geen goede oude schoenen weggooien voordat nieuwe schoenen zich bewezen hebben", zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Atsma wil het statiegeld per 1 januari 2014 afschaffen en de plastic flessen via de algemene inzameling laten lopen. Dat is volgens hem goedkoper. Wel is afgesproken dat de verpakkingsindustrie de komende jaren meer kunststof moet inzamelen en meer moet recyclen.

Het CDA en D66 willen een ijkmoment afspreken om te kijken of de partijen hun beloftes wel nakomen. Ook willen ze dat de ambities worden opgeschroefd en dat er bijvoorbeeld geen gratis plastic tasjes meer worden uitgedeeld bij supermarkten.

Pas als dat het geval is, kan het statiegeld wat de partijen betreft worden afgeschaft. Om iedereen de kans te geven aan het nieuwe systeem te wennen, willen ze echter niet dat dit eerder gebeurt dan 1 januari 2015. De Kamer stemt dinsdag over het voorstel.