Wetenschappers TU Delft vinden nieuw deeltje

Redactie

Wetenschappers van de TU Delft hebben een nieuw elementair deeltje weten te vinden. Het bestaan van het zogenoemde Majorana-deeltje werd al vanaf de jaren dertig vermoed, maar het werd nooit waargenomen.

De Italiaanse natuurkundige Ettore Majorana leidde tachtig jaar geleden uit de quantumtheorie af dat er een bijzonder deeltje kon bestaan dat zijn eigen antideeltje is. Wetenschappers uit de hele wereld waren er vervolgens jarenlang naar op zoek.

De Nederlandse wetenschappers hebben het deeltje kunnen detecteren door in een laboratorium een opstelling te maken met extreem kleine nanodraadjes, supergeleidend materiaal en een sterk magneetveld. De bevindingen van de onderzoekers zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschapsblad Science.

Microsoft financierde het onderzoek voor een deel, omdat wetenschappers het deeltje als een fundamentele bouwsteen voor een zogenoemde quantumcomputer zien. Dat is een type computer die veel krachtiger is dan de huidige supercomputer, maar nu alleen nog in theorie bestaat. Ook speelt het deeltje een mogelijk een rol in de kosmologie.

Detectie van het deeltje