Schrijver woest op Gibson om afgewezen script

Redactie

Scenarioschrijver Joe Eszterhas is boos op Mel Gibson omdat hij zijn scenario over de joodse held Judas Maccabeüs heeft afgewezen. Volgens de schrijver is de Australische acteur nooit van plan geweest om de film te maken. Hij beschuldigt Gibson in een brief die in handen is van de Amerikaanse filmsite The Wrap van jodenhaat.

De 56-jarige acteur ontkent de beschuldigingen en stelt dat filmmaatschappij Warner Bros en hij het scenario hebben afgewezen omdat het rampzalig slecht was. Warner Bros wees het scenario officieel af omdat een 'gevoel van triomf' ontbrak.

De 67-jarige Eszterhas schrijft in zijn brief van negen kantjes dat Gibson het filmproject over de legendarische Maccabeüs alleen maar in het leven heeft geroepen om zijn naam als antisemiet te zuiveren. "Je haat joden."

De Australische acteur zou geobsedeerd zijn door antisemitisme en tijdens overleggen joden en de Holocaust hebben beschimpt. Eszterhas omschrijft de acteur en regisseur van The Passion of the Christ als 'wild, gestoord en explosief'. Hij schreef onder meer de scenario's van Paul Verhoevens Basic Instinct en Showgirls.

Mel Gibson reageert in een brief die in handen is van de Amerikaanse film- en tv-site Deadline op de beschuldigingen. Hij denkt dat Eszterhas gefrustreerd is omdat zijn scenario is afgewezen. De acteur zegt al tien jaar met The Maccebees bezig te zijn en dat hij het project acht jaar geleden aankondigde. Daarmee ontkent hij de film louter te willen maken om van zijn reputatie als jodenhater af te komen.

Gibson zorgde in 2006 voor ophef toen hij agenten denigrerende opmerkingen over joden naar het hoofd slingerde toen hij werd gearresteerd voor rijden onder invloed. Zo zei hij dat joden achter alle oorlogen in de wereld zitten. Twee jaar later werd hij weer beschuldigd van antisemitisme door een aantal scènes in zijn regieproject The Passion of the Christ.

Gibson zegt dat hij teleurgesteld was toen Eszterhas na vijftien maanden onderzoek nog geen letter op papier had. "Ik heb toen feller gereageerd dan ik had moeten doen, maar daarvoor heb ik je meteen mijn excuses aangeboden."

De woedeaanvallen van de acteur haalden in 2010 weer het nieuws toen zijn ex-vriendin Oksana Grigorieva telefoonopnamen openbaarde waarin hij haar onder meer een 'verkrachting door een groep negers' toewenste. Volgens Eszterhas heeft Gibson tegen hem gezegd haar ook te willen doden.

Judas Maccabeüs is een joodse strijder die in de tweede eeuw voor Christus aan het hoofd stond van een opstand tegen de Seleuciden. Gibson schrijft nu dat zijn scenario is afgewezen om de povere kwaliteit. "Ik heb in 25 jaar nog nooit zo'n ondermaatse eerste versie of een grotere verspilling van tijd gezien." Wat er nu gebeurt met The Maccabees, is onduidelijk.


Schrijver woest op Gibson om afgewezen script (Foto: Novum)