Negen jaar cel en tbs voor willekeurige moord

Redactie

Een 24-jarige man uit Ede is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging. Hij heeft volgens het gerechtshof in Den Bosch een willekeurige voorbijganger in Heerlen doodgestoken, twee pogingen tot moord gedaan en een politieagent en medegevangene mishandeld.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde de man in oktober 2010 tot tbs met dwangverpleging. De rechters stelden dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was en legden hem daarom geen celstraf op. Het Openbaar Ministerie had toen een levenslange gevangenisstraf geëist, maar voor het hof was die eis verlaagd naar twaalf jaar.

Die conclusie was gebaseerd op onderzoek waaraan de verdachte niet had meegewerkt. Het Pieter Baan Centrum concludeerde eind vorig jaar na onderzoek waaraan de verdachte wel had meegewerkt dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Het hof ziet daarom geen reden om aan te nemen dat hij niet in staat was te realiseren wat hij met zijn daden veroorzaakte.

De Edenaar stak eind februari 2010 op klaarlichte dag een Eindhovenaar dood in Heerlen en probeerde later in winkelcentrum Hoog-Catharijne in Utrecht een man met een hamer te doden. Beide keren ging het om een willekeurig slachtoffer. De verdachte had toen hij voor een andere zaak in de gevangenis zat eerder al een medegevangene van het leven proberen te beroven en een andere medegevangene mishandeld. Bij een politieverhoor mishandelde hij een agent.