Boonen verstevigt leiding in UCI WorldTour ranglijst

Frank (franklop)

Tom Boonen heeft zijn leiding in de UCI World Tour ranglijst verstevigd. De Belg won vandaag Parijs – Roubaix en staat nu op 366 punten. Dat zijn er 156 meer dan de Australiër Simon Gerrans, die twee punten achter hem Samuel Sánchez ziet, die goede zaken deed met het winnen van de Ronde van het Baskenland.

De beste Nederlander op de ranglijst is Lieuwe Westra, die met 92 punten 14e staat. Hij wordt op de voet gevolgd door Niki Terpstra (15e met 90 punten) en Bauke Mollema (18e met 75 punten). In de ploegenranglijst staat Omega Pharma-Quick Step ook ruim bovenaan.

Boonen alleen al zorgt voor bijna net zoveel punten als nummer twee Katusha dat 382 punten heeft. Omega Pharma-Quick Step heeft er 547. Vacansoleil (tiende met 202 punten) en Rabobank (elfde met 198 punten) staan samen in de middenmoot van de ranglijst.

In de landenranglijst, belangrijk voor het aantal plaatsen voor op het wereldkampioenschap, staat Spanje met 717 punten eerste, met 140 punten meer dan België. Nederland staat daar op de vierde plaats en lijkt nu al zeker van negen startplaatsen op het WK in Valkenburg.