Mobiel internet Vodafone nog even uit de lucht

Monique Verlind (DJMO)

Mobiel internet van Vodafone moet in de loop van donderdag weer gedeeltelijk gaat functioneren. Een deel van de klanten blijft donderdag echter hinder ondervinden door de storing die woensdag ontstond. Dat laat de provider woensdagavond weten.

De storing ontstond nadat woensdag rond 05.00 uur in de buurt van een netwerkcentrale van Vodafone in Rotterdam een grote brand uitbrak. Daardoor lag het 2G-netwerk in de Randstad plat, net als het 3G-netwerk voor onder meer mobiel internet. Aanvankelijk had een kwart van alle Vodafone-klanten hier last van. Bij ongeveer een derde werkte de voicemail niet.

Voor klanten die buiten de regio waren, maar via de getroffen centrale waren geregistreerd, werd het netwerkverkeer omgeleid via Amsterdam. Deze mensen konden in de loop van de middag weer gebruikmaken van het netwerk.

Alleen klanten in de regio Rotterdam hadden vervolgens nog last van de storing, ongeveer tien tot vijftien procent van alle Vodafone-gebruikers. Om het 2G-netwerk in de regio over te nemen werd een noodvoorziening naar het getroffen gebied gebracht. Deze noodvoorziening moet ervoor zorgen dat in de loop van de avond het bel- en sms-verkeer weer op gang komt.

Het 3G-netwerk weer aan de praat krijgen is echter lastiger. Inmiddels is volgens Vodafone duidelijk dat het 3G-verkeer gedeeltelijk via andere netwerkcentrales in het land kan worden omgeleid. De dichtbevolkte gebieden worden het eerst omgeleid, om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen weer gebruik kunnen maken van mobiel internet.

Verder verwacht Vodafone dat het nog een dag duurt voordat de voicemailproblemen hersteld zijn.