Oproep tot protest tegen Surinaamse amnestiewet

Redactie

Maatschappelijke en kerkelijke organisaties in Suriname hebben woensdag opgeroepen tot een stille tocht tegen de mogelijke wijziging van de amnestiewet. Als de wijziging wordt doorgezet wordt het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden, onder wie president Desi Bouterse, stilgelegd.

De organisatoren zeggen in hun oproep met het protest hun bezorgdheid te willen uiten 'tegen de vele aanvallen op de rechtsstaat' en in het bijzonder de pogingen om het proces rond de Decembermoorden te stoppen. De tocht moet volgende week dinsdag worden gehouden en vertrekt om 16.00 uur lokale tijd vanaf het Kerkplein, vlakbij het parlement in hartje Paramaribo.

Verwacht wordt dat de Nationale Assemblee woensdag over de amnestiewet stemt. Alles wijst erop dat, ondanks felle protesten uit binnen- en buitenland, de initiatiefwet van enkele Bouterse-getrouwe parlementariërs wordt aangenomen.

Het is overigens nog maar de vraag of dit het proces rond de Decembermoorden definitief blokkeert. Volgende week vrijdag staat er een zitting gepland waarin de aanklager de eis tegen de verdachten zal uitspreken, waarna de advocaat van de verdachten waarschijnlijk vrijspraak eist. Deze zitting lijkt gewoon door te gaan, ook als de wijziging in de amnestiewet wordt aangenomen.


Oproep tot protest tegen Surinaamse amnestiewet (Foto: Novum)