Blankers-Koen komt toch op olympische metrokaart

Frank (franklop)

Fanny Blankers-Koen wordt toch opgenomen op de speciale plattegrond waarop de 361 Londense metrohaltes de namen krijgen van olympische sporters. De atlete ontbrak op de vorige week gepresenteerde kaart van Transport for London. De Nederlandse Atletiekunie had erop aangedrongen 'die vergissing te herstellen'.

"Het spijt ons als we iemand voor het hoofd hebben gestoten door het weglaten van Fanny Blankers-Koen, die duidelijk een opmerkelijke atlete was", zegt Chris Macleod van Transport for London. "We hebben de uitgever verzocht haar op te nemen in de volgende druk van de kaart."

Dat Blankers-Koen niet op de kaart stond, was opvallend. Ze werd in 1999 door de internationale atletiekfederatie werd uitgeroepen tot sportvrouw van de eeuw. De 'Vliegende Huisvrouw' pakte tijdens de Olympische Spelen van 1948, die ook in Londen werden gehouden, viermaal goud.

Met het opnemen van Blankers-Koen komt het aantal Nederlanders in de eregalerij op zes. De zwemmers Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, judoka Anton Geesink, wielrenster Leontien van Moorsel en hockeyer Stephan Veen zijn de anderen die worden geëerd met de naam van een metrostation op de 'Olympic Legends Map'.