Wereldrecords sneuvelen op WK baan

Peterselieman

Op de eerste dag van het WK baanwielrennen in Melbourne zijn twee wereldrecords gesneuveld. De mannenachtervolgingsploeg van Groot-Brittannië won goud door negentien duizendsten van het eigen vier jaar oude wereldrecord af te snoepen. De Duitse vrouwen pakten in de teamsprint het wereldrecord van de Britten af. Zij waren ruim een tiende sneller.

De Britse achtervolgers reden in een zeer spannende finale pas na drie kilometer bij Australië weg. Edward Clancy, Steven Burke, Peter Kennaugh en Geraint Thomas snelden naar een tijd van 3.53,195 minuten. Het oude wereldrecord was tijdens de Olympische Spelen van Beijing neergezet.

Nieuw-Zeeland werd derde door Rusland te kloppen. Nederland was in de kwalificaties op de achtste plaats blijven steken.

Bij de teamsprint voor vrouwen verraste Duitsland in de kwalificaties met een tijd van 32,630 seconden. Met dat wereldrecord plaatsten ze zich net als gastland Australië voor de finale. China werd derde, voor de Britse vrouwen Jessica Varnish en Victoria Pendleton, die sinds februari de snelste tijd ooit op hun naam hadden. Die twee landen streden om het brons.

In de finale van de teamsprint zegevierde Duitsland. Miriam Welte en Kristina Vogel verbeterden in de finale tegen Australië hun eigen wereldrecord uit de kwalificatie naar 32,549. Het brons ging naar China, dat Groot-Brittannië versloeg.

De Nederlandse vrouwen kwamen in een tijd van 33,571 seconden als zevende aan in de kwalificaties. Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis werden vervolgens gediskwalificeerd, maar even later werden ze toch weer teruggezet in de rangschikking.