Franse veiling martelwerktuigen afgelast

Monique Verlind (DJMO)

Een veiling van oude martel- en executiewerktuigen is in Frankrijk op het laatste moment afgelast. Het Parijse veilinghuis Cornette de Saint-Cyr zag van de veiling af na inmenging van onder meer het ministerie van cultuur. Dat meldt de nieuwszender France 24. De collectie die dinsdag onder de hamer zou komen, was die van Fernand Meysonnier. Hij staat bekend als een van de laatste beulen van Frankrijk. Hij was als beul werkzaam in de periode 1957-1961. Tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog voerde hij zo'n tweehonderd doodvonnissen uit.

De veiling van de martelwerktuigen, waaronder een handverbrijzelaar, beulenmaskers en een mandje waarin de hoofden van geguillotineerde gevangenen werden verzameld, was een initiatief van Meysonniers dochter. Haar vader overleed in 2008. Amnesty International en andere organisaties in Frankrijk reageerden ontsteld op de veiling. Ze noemden het een schande dat aan de verkoop van de martelwerktuigen geld zou worden verdiend. Het ministerie van cultuur adviseerde de veiling af te gelasten, omdat de collectie meer te maken zou hebben met barbarij dan met cultuur.

Dit jaar viert Algerije de vijftigjarige onafhankelijkheid van Frankrijk. Het is niet bekend of de veiling op een later moment wel doorgaat.