Nalatenschap Lee Strasberg naar Library of Congress

dekatophetspek

De familie van Lee Strasberg heeft de documenten van de overleden acteur, regisseur en producent verkocht. Het werk van de acteergoeroe gaat naar de Library of Congress in Washington. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Strasberg liet Amerikaanse acteurs kennismaken met method acting, een stijl van acteren waarbij een acteur niet zozeer een rol speelt maar zich zodanig inleeft dat hij het personage zelf wordt. De oorsprong van de acteermethode ligt in Rusland, waar Konstantin Stanislavski het idee uitwerkte.

De weduwe van Strasberg en zijn zoon Adam hebben 240 dozen met tekeningen, schetsen, ontwerpen, foto's, agenda's en scenario's verkocht aan de bibliotheek. De acteur, die in films als The Godfather en Going in Style speelde, overleed in 1982 op 80-jarige leeftijd. "De documenten belichamen een cruciaal hoofdstuk in de geschiedenis van het Amerikaanse theater", zegt een woordvoerder van de bibliotheek over de collectie. Method acting geldt als een van de belangrijkste stromingen in Amerikaanse acteursopleidingen. Acteurs als Al Pacino, Marlon Brando en Paul Newman hebben de theorieën van Strasberg overgenomen.