Leers betreurt 'misverstand' over Mauro

Redactie

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) betreurt dat er dit weekeinde een 'misverstand' is ontstaan over de toekomst van de Angolese asielzoeker Mauro. De ophef is 'vervelend voor alle betrokkenen', schrijft Leers dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Trouw meldde zaterdag dat Leers tijdens een bezoek aan Angola zei dat Mauro het land uit zou moeten omdat hij in het verleden heeft gelogen bij zijn asielaanvraag. Leers 'herkent zich hier niet in', schrijft hij. Leers bevestigt dat hij heeft gezegd dat Mauro's studievisum tijdelijk van aard is. Dat is bij studievisa altijd het geval. Leers spreekt echter tegen dat hij nu al heeft besloten dat Mauro het land uit moet zodra zijn studie is afgerond.

De kwestie kwam dinsdag ook aan de orde in het vragenuur. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vroeg zich hardop af op wat voor misverstand Leers doelde. "De minister heeft een glashelder verhaal gehouden, een dagblad heeft dat opgeschreven, en sindsdien wringt de minister zich in alle bochten om er weer onderuit te komen."

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi sprak van een 'zeer ernstige gang van zaken'. D66-Kamerlid Gerard Schouw zei dat zijn vertrouwen in Leers niet is toegenomen en stelde dat excuses op hun plaats zouden zijn. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind riep Leers op het woord Mauro niet meer in de mond te nemen.

Leers zei zich te hebben voorgenomen niet meer over Mauro te praten. Hij heeft maandag per telefoon gesproken met de pleegmoeder van Mauro. "Ik heb haar gezegd dat ik ervan baal dat deze discussie opnieuw plaatsvindt."

Vorig jaar leidde de kwestie-Mauro tot grote ophef in politiek Den Haag. Er was verzet binnen het CDA tegen het besluit van Leers om Mauro geen asiel te geven. Een oplossing werd gevonden in een studievisum.


Leers betreurt 'misverstand' over Mauro (Foto: Novum)