Wisselvallig Hollands lenteweer tijdens Pasen

Redactie

Het komende paasweekeinde wordt Nederland getrakteerd op Hollands lenteweer: wisselvallig en niet al te warm. Vooral maandag, tweede paasdag, kan het flink gaan regenen, meldt weeronline.nl dinsdag.

Ten westen van de Britse eilanden ligt deze week een hogedrukgebied, dat tot en met zondag nauwelijks van positie verandert. Daardoor komt de wind in Nederland uit het noorden tot noordwesten, wat zorgt voor een temperatuur van rond of onder de normale waarde voor de tijd van het jaar. In het paasweekeinde ligt de maximumtemperatuur rond de 11 graden. 's Nachts koelt het tijdens opklaringen af tot dicht bij het vriespunt.

Storingen vanaf de oceaan trekken rond het hogedrukgebied en bereiken Nederland in verzwakte vorm. Goede Vrijdag is het naar verwachting nog een groot deel van de dag droog, met geregeld zon, maar vrijdagavond volgt vanuit het noorden regen. Zaterdag is het vooral in het zuiden en oosten bewolkt en valt er af en toe een spat regen, terwijl het in het noordwesten droog is en de zon kan doorbreken.

Eerste paasdag raakt het vanuit het noordwesten bewolkt en volgt wat regen. In de middag is het echter geregeld droog. Maandag daalt de luchtdruk en kan het flink gaan regenen.

Vorig jaar viel Pasen later en werd eerste paasdag met 26 graden de warmste sinds de start van de metingen in 1901. In 2008 werd het op eerste paasdag, die toen op 23 maart viel, overdag echter niet warmer dan 5,9 graden en viel lokaal een recordhoeveelheid van tien centimeter sneeuw.

De koudste eerste paasdag ooit gemeten was 29 maart 1964, met een maximumtemperatuur van 3,9 graden. En de natste eerste paasdag was die van 15 april 1990. Toen werd het nog wel 18,8 graden.