'Kindermishandeling in Nederland epidemisch'

Monique Verlind (DJMO)

Kindermishandeling in Nederland neemt epidemische vormen aan. Op de duizend kinderen zijn er 34 slachtoffer van ernstige vormen van geweld, verwaarlozing, bedreiging of pesterijen. In elke klas zit dus een mishandeld kind, zegt Kinderombudsman Marc Dullaert dinsdag in De Telegraaf.

Volgens Dullaert denken Nederlanders dat hun land 'het Wassenaar van de wereld is, waar alles goed gaat'. "Maar voor veel kinderen gaat dat niet op."

Zo worden 118 duizend kinderen mishandeld, hebben er tienduizend ouders die in een vechtscheiding zijn verwikkeld, groeien er driehonderdduizend onder de armoedegrens op en leven er zestienhonderd in onzekerheid over een verblijfsvergunning, somt hij op. "Het zijn schrikbarende cijfers waar ik mee geconfronteerd ben en ik vrees dat het allemaal nog maar het topje van de ijsberg is."

Vaak wordt volgens de Kinderombudsman uit loyaliteit aan de opvoeders geen melding gedaan van gewelddadige voorvallen. Veel meisjes en jongens worden uit angst voor represailles ervan weerhouden uit hun schulp te kruipen, geeft hij verder aan.

De Kinderombudsman moet de naleving van kinderrechten in Nederland door de overheid en private organisaties in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en gezondheidszorg in de gaten houden. Dullaert begon begin april vorig jaar met zijn werkzaamheden.