Laatste krijgsgevangenen FARC vrijgelaten

Monique Verlind (DJMO)

Twee helikopters van de Braziliaanse luchtmacht hebben maandag in de jungle van Colombia tien militairen en agenten die door de Colombiaanse rebellenbeweging FARC zijn vrijgelaten opgehaald. De tien, de laatste krijgsgevangenen van de FARC, werden twaalf tot veertien jaar vastgehouden door de rebellen.

De groep werd naar Bogota gevlogen, waar zij door familieleden werden opgewacht en in het ziekenhuis een medische controle ondergingen.

De FARC besloot na bemiddeling door de voormalige Colombiaanse senator Piedad Cordoba de gijzelaars vrij te laten. President Juan Manuel Santos prees dit teken van goede wil, maar zei tevens dat het aan de FARC is om te laten zien dat de beweging definitief stopt met het ontvoeren van mensen voor losgeld. De FARC heeft een voorstel gedaan voor vredesgesprekken met de regering en maakte kortgeleden bekend dat ze niet langer mensen ontvoeren voor het losgeld. Veel Colombianen blijven echter kritisch omdat er volgens hen nog altijd rond de 700 burgers gevangen worden gehouden.