Derde zege Boonen in Ronde van Vlaanderen

Frank (franklop)

Tom Boonen heeft voor de derde keer in zijn carrière de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Belg van Omega Pharma-Quick Step was in de vernieuwde koers de sterkste in een sprint met Filippo Pozzato en Alessandro Ballan.

Vroeg in de wedstrijd ontstond een kopgroep van vijftien man, die maximaal zes minuten voorsprong kreeg van het peloton. Daarbij zaten onder andere Tom Veelers, Maarten Tjallingii en Tyler Farrar als voornaamste namen.

Lars Boom, die ziek was geweest in aanloop naar Vlaanderens Mooiste, liet zich vroeg al enkele keren goed van voren zien, maar reed op een erg ongelukkig moment lek. Vlak voor de eerste passage van de Oude Kwaremont moest hij zijn wiel wisselen en in de achtervolging. Net voor de Koppenberg wist hij weer achteraan aan te sluiten.

Bij de bevoorrading na de Koppenberg kwam topfavoriet Fabian Cancellara ten val. De Zwister bleef lang op de grond liggen en stapte niet meer op. In het peloton was het vervolgens hollen en stilstaan op weg naar de Kruisberg. Na de Kruisberg werd de kopgroep ingelopen door een nog omvangrijk peloton. Daar viel Sebastian Langeveld uit weg nadat hij in aanraking kwam met een toeschouwer. Net als Cancellara vervolgde hij de koers niet.

Bij de tweede passage van de Oude Kwaremont besloot Omega Pharma-Quick Step een schifting door te voeren en zette Sylvain Chavanel op kop. Daarna bleven er nog 25 man over in de voorste groep. Er kwam een verdere schifting op de Paterberg, waar een val van Johan Vansummeren en John Degebkolb zorgde dat veel renners te voet moesten. Grote winnaar daar was Omega Pharma-Quick Step, dat met Tom Boonen, Niki Terpstra en Sylvain Chavanel verder kon.

De eerste groep, waaruit Vicent Jerome wegreed, bestond verder uit tien man, met naast het Quick Step-trio ook onder andere Filippo Pozzato, Sep Vanmarcke, Alessando Ballan en Peter Sagan. Dat groepje werkte niet goed samen en zag het peloton onder aanvoering van Sky en Vacansoleil naderen. Dat was voor Terpstra het teken om achter Jerome aan te gaan en wist snel aan te sluiten. Ook het peloton was weer aangesloten bij het groepje Boonen.

Bij de laatste doorkomst van de Oude Kwaremont ging Ballan ervandoor en kreeg later Pozzato en Boonen bij zich. Ze kregen twintig seconden op een tweede groep, waarvan uit Luca Paolini een niet succesvolle poging waagde om aansluiting te vinden bij de drie koplopers. Na de Paterberg was het Sagan die in de achtervolging ging, maar die wist nooit in de buurt te komen.

De drie werkten goed samen en hadden op vier kilometer van de meet al een minuut voorsprong. Ballan was de eerste die een poging waagde weg te komen, maar hij kreeg geen ruimte. Op een kilometer van de streep ging hij nogmaals, maar Boonen haalde hem nogmaals bij.

Ballan ging vervolgens de sprint aan en zag Boonen over hem heen gaan. Die zag Pozzato nog dichtbij komen, maar haalde toch zijn derde zege in de Ronde van Vlaanderen binnen. Pozzato werd tweede en Ballan derde. Niki Terpstra kwam als zesde en beste Nederlander over de streep in de groep die veertig seconden na de winnaar binnen kwam.

Uitslag Ronde van Vlaanderen

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Tom Boonen Bel Omega Pharma-Quick Step  
2 Filippo Pozzato Ita Farnese-Vini z.t.
3 Alessandro Ballan Ita BMC +0.01
4 Greg van Avermaet Bel BMC +0.38
5 Peter Sagan Slw Liquigas z.t.
6 Niki Terpstra NED Omega Pharma-Quick Step z.t.
7 Luca Paolini Ita Katusha z.t.
8 Thomas Voeckler Fra Europcar z.t.
9 Matti Breschel Den Rabobank z.t.
10 Sylvain Chavanel Fra Omega Pharma-Quick Step z.t.