Lek burgemeesterskandidaten Nijmegen niet gevonden

Redactie

Het lek tijdens de procedure rond de voordracht van de nieuwe burgemeester van Nijmegen is niet gevonden. Uitvoerig onderzoek van de Rijksrecherche heeft geen verdachten opgeleverd, waarna het onderzoek is gesloten, meldt het Openbaar Ministerie in Arnhem vrijdag.

Commissaris van de koningin Clemens Cornielje had in februari aangifte gedaan van het lekken van namen van burgemeesterskandidaten. Het lekken van namen tijdens de procedure is strafbaar, vooral om de belangen van de kandidaten niet te schaden.

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma werd door de Volkskrant genoemd als voorkeurskandidaat van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, met burgemeester van Venlo Hubert Bruls (CDA) als voornaamste tegenstrever. Ook de naam van GroenLinks-senator Tof Thissen kwam langs.

De gemeenteraad had een voorkeur voor de 46-jarige Bruls om de plaats in te nemen van Thom de Graaf, die inmiddels aan de slag is gegaan voor de HBO-raad. De ministerraad stemde vrijdag in met Bruls' benoeming, die ingaat op 21 mei.