Inspectie onderzoekt verzuimbedrijven

Redactie

De Inspectie SZW gaat onderzoeken of meer arbeidsverzuimbedrijven de privacy van zieke werknemers schenden. Dat heeft staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) dinsdag gezegd.

Aanleiding is een uitzending van het televisieprogramma Zembla, dat de misstanden bij het bedrijf Verzuimreductie blootlegde. Zieke mensen werden door een callcenterteam van het bedrijf aan de tand gevoeld over hun medische toestand. Die antwoorden werden vervolgens gedeeld met werkgevers. Dat is wettelijk niet toegestaan.

Paul Ulenbelt (SP), die De Krom had ontboden naar de Kamer tijdens het vragenuurtje, sprak van 'malafide praktijken' en eiste een grootschalig onderzoek. De Krom antwoordde dat de bescherming van de privacy goed is geregeld. "De spelregels zijn duidelijk, daar moet iedereen zich aan houden." Medische gegevens mogen alleen worden gedeeld met een bedrijfsarts.

De bewindsman zegde toe om de inspectie te vragen om te onderzoeken of er meer verzuimbedrijven zijn die het niet zo nauw nemen met de privacy. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft al een onderzoek aangekondigd naar de specifieke zaak rond Verzuimreductie. "Dat juich ik toe", aldus De Krom.