Schäuble: EU-transactietaks gedoemd te mislukken

Monique Verlind (DJMO)

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble heeft aangegeven dat de invoering van een belasting op financiële transacties binnen de eurozone waarschijnlijk niet gaat lukken. "We krijgen het niet voor elkaar", zei de Duitse minister maandagavond in Berlijn tegenover persbureau Reuters.

Schäuble hoopt dat enkele lidstaten van de Europese Unie later dit jaar nog wel een belasting op waardepapieren invoeren. Dat moet een uitgebreidere versie worden van de 'stamp tax' in Groot-Brittannië. Een invoering van deze belasting in de EU of in de gehele eurozone gaat echter niet lukken, denkt Schäuble nu.

Duitsland was een van de negen landen die eerder dit jaar in een brief aan de Europese Commissie aandrongen op een snelle invoering van de financiëletransactietaks (ftt). De commissie had een dergelijke belasting voorgesteld om banken te laten meebetalen aan de oplossing van de schuldencrisis. Ook moest de belasting het financiële systeem stabieler maken.

De invoering van een belasting binnen de EU moet echter door alle 27 lidstaten worden goedgekeurd en dat zit er niet in. Zweden, Malta en Groot-Brittannië waren altijd al fel tegenstander, Nederland schaarde zich daar vorige week achter. Minister Jan Kees de Jager (CDA) heeft wel gepleit voor een onderzoek naar alternatieven.

Eind deze week komen de ministers van financiën van de EU-landen bijeen in Kopenhagen voor een informele vergadering. Daar wordt onder meer de invoering van de ftt besproken. De Europese Commissie stelde vorige week dat een invoering van de belasting de EU-bijdrage vanuit de lidstaten kan halveren. Volgens critici rekent de commissie echter de negatieve effecten van de belasting niet mee.