Nieuwe voetbalrellen Egypte na dood tiener

Redactie

In de Egyptische stad Port Said zijn zaterdag weer rellen uitgebroken. Aanhangers van de plaatselijke voetbalclub al-Masry gooiden stenen naar overheidsgebouwen. De oproerpolitie vuurde waarschuwingsschoten af en zette traangas in.

Ook vrijdag waren er hevige rellen in Port Said. Daarbij werd een 13-jarige jongen doodgeschoten en raakten 18 mensen gewond. De ongeregeldheden braken uit nadat de Egyptische voetbalbond had besloten al-Masry voor twee seizoenen te schorsen.

Al-Masry wordt bestraft omdat aanhangers van de club na afloop van een wedstrijd in februari fans van topclub al-Ahly hadden aangevallen. Daarbij waren 74 mensen omgekomen. De situatie was zo ernstig dat spelers van al-Ahly per helikopter geëvacueerd moesten worden. Duizend mensen raakten gewond.

Al-Ahly werd voor vier wedstrijden geschorst. Volgens de bond gooiden fans van de club vuurwerk op het veld en droegen ze beledigende spandoeken, voorafgaand aan de rellen in februari.

Veel supporters van al-Masry zijn woedend op de Egyptische voetbalbond, omdat ze vinden dat de overheid schuld heeft aan de rellen. Zo zou er bijvoorbeeld niet genoeg politie in het stadion aanwezig zijn geweest, ondanks signalen dat het ernstig mis kon gaan.

Ook denken velen dat de rellen in scène zijn gezet door aanhangers van de inmiddels verdreven president Hosni Mubarak. De harde kern van al-Ahly, de Ultras, was zeer actief tijdens de revolutie tegen Mubarak.

Nieuwe voetbalrellen Egypte na dood tiener
Nieuwe voetbalrellen Egypte na dood tiener (Foto: ANP)