Remkes: Verruil PVV desnoods voor PvdA

bennootje

Oud-minister en VVD-prominent Johan Remkes wil dat de coalitie desnoods met de PvdA in zee gaat als het Catshuisoverleg met gedoogpartij PVV niets oplevert. Dat zegt hij zaterdag in NRC Handelsblad. Volgens Remkes wordt samenwerking met de partij van Geert Wilders onmogelijk als die ingrepen blijft weigeren.

"Het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV maakt de politieke situatie er niet eenvoudiger op", stelt Remkes. "Maar een ding is nog belangrijker: samenwerking met de PVV wordt onmogelijk als deze partij blijft weigeren om tijdens de zwaarste economische crisis sinds de oorlog structurele ingrepen voor haar rekening te nemen."

Als de overleggen in de ambtswoning van premier Rutte geen soelaas bieden dan is de PvdA een optie. Volgens Remkes zijn hervormingen van bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek, de arbeidsmarkt, of het pensioenstelsel noodzakelijk.

Voor een verandering van de coalitie zijn geen nieuwe verkiezingen nodig, benadrukt Remkes. "Het zijn waandenkbeelden uit de jaren zeventig dat verkiezingen altijd noodzakelijk zijn. Die kunnen we er in de huidige economische crisis echt niet bij hebben. Bovendien hebben we goed met de PvdA samengewerkt op het Europa-dossier."