Boonen wint E3 Prijs voor vijfde keer

Peterselieman

Tom Boonen heeft vrijdag de E3 Prijs Harelbeke gewonnen. In de sprint was de Belg van Omega Pharma-Quick Step, die de semi-klassieker in 2004, 2005, 2006 en 2007 ook al won, net te sterk voor Oscar Freire (Katusha). De derde plaats was voor Bernhard Eisel (Team Sky). Boonen is de eerste die de E3 Prijs vijf keer wist te winnen. Hij passert Rik van Looy die ooit vier keer de beste was.

In een tumultueuze koers leek Fabian Cancellara de pechvogel van de dag te worden. De Zwitser was al meerdere keren tegen het asfalt gegaan en had al twee keer lek gereden toen hij voor de derde keer zijn achterwiel moest wisselen. Terwijl hij dat stond te doen werd Spartacus aangereden door Raborenner Oscar Barredo, maar met beulswerk haalde hij een tweede peloton bij en sloot hij even later weer aan bij de favorietengroep.

Die reden op dat moment achter Sylvain Chavanel (Omega Pharma) en Dimitry Muravyev (Astana). Die hadden samen met Simon Spilak (Katusha) een groep vroege vluchters teruggehaald. Het duo kreeg een maximale voorsprong van ongeveer een halve minuut, maar desondanks duurde het lang voordat de favorieten een einde maakte aan de vlucht.

Toen de samensmelting op zeven kilometer voor het einde een feit was, leek een massasprint onafwendbaar. Diverse renners probeerden wel weg te komen, maar de sprintersploegen lieten dat niet gebeuren. In de laatste flauwe rechterbocht zat Boonen aan de binnenkant. Freire moest daardoor iets meer meters maken en gaf uiteindelijk enkele banddiktes toe.