Vechtlust brengt hockeyduo terug in Oranje

Peterselieman

Taeke Taekema en Teun de Nooijer krijgen op basis van hun instelling een nieuwe kans in Oranje. Bondscoach Van Ass is erg te spreken over de getoonde vechtlust van de twee. "Ze hebben hun kansen gepakt. Als hockeyers verdienen zij een kans." Het duo krijgt geen garanties dat ze worden ingezet op de Olympische Spelen van Londen.

In januari werden de routiniers niet uitgenodigd voor trainingsstages met Oranje in Spanje en Australië. Volgens Van Ass stonden zij toen de groei van de andere internationals in de weg. "Twee grote bomen worden gekapt om de struiken en kleine bomen in het bos meer zonlicht te geven."

Van Ass nam de beslissing om afscheid te nemen omdat er voor zijn gevoel iets moest gebeuren. "Misschien waren wij even de weg kwijt. Ik wilde meer, maar zij pakten dat niet op. We kwamen niet tot het maximale resultaat. Het ontbrak aan de juiste dynamiek om te komen tot resultaat."

De hockeyheren boekte zonder het ervaren duo geen aansprekende resultaten. Zo werd in Australië drie keer verloren van het gastland en was België dinsdag te sterk. Van Ass besloot daarop weer aan te kloppen bij Taekema en De Nooijer.

Van Ass ziet het terugvragen van Taekema en De Nooijer niet als een knieval. "Ik heb gehandeld in het belang van het Nederlandse hockey. Ze hebben kwaliteiten, alleen functioneerden ze toen niet. Ik verwacht van spelers met zo'n staat van dienst meer, ook buiten het veld."

De Nooijer laat via zijn zaakwaarnemer Sport Promotion opgelucht te zijn. "Na een heel positief gesprek met bondscoach Paul van Ass ben ik blij om weer bij het Nederlands elftal te zijn. Het wordt nu ook tijd om het verleden te laten rusten en mijn blik te richten op het Nederlands elftal en maximaal te gaan presteren op de Olympische Spelen."

Recordinternational De Nooijer (35) speelde 445 interlands voor Nederland. Hij zou komende zomer kunnen opgaan voor zijn vijfde Olympische Spelen. In 1996 en 2000 won hij een gouden medaille, in 2004 pakte hij zilver. In 2008 eindigde Oranje op een teleurstellende vierde plaats.

Taekema (31) speelde 240 keer in Oranje. De strafcornerspecialist van Amsterdam scoorde meer dan tweehonderd doelpunten voor Nederland.