Banktegoeden op Curaçao en Sint Maarten bevroren

Monique Verlind (DJMO)

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft de tegoeden van commerciële banken op de twee eilanden voor een halfjaar bevroren. Dat maakte de bank donderdag schriftelijk openbaar. Bankiers voorspellen tegenover het Antilliaans Dagblad dat de maatregel de economie van de eilanden geen goed zal doen.

De maatregel was al eerder aan de banken bekendgemaakt. Gevolg ervan is dat banken niet meer kredieten kunnen uitgeven dan het huidige uitstaande bedrag. Reden hiervoor is dat de banken te weinig eigen middelen in huis hebben voor de hoeveelheid uitstaande leningen.

Om de hoeveelheid eigen middelen hoger te krijgen, verhoogde de centrale bank begin dit jaar het verplichte reservepercentage van 7,75 naar 10,75 procent. Dit is het percentage dat de banken verplicht bij de centrale bank moeten aanhouden zonder rentevergoeding.

Doordat in de financiële sector momenteel erg veel geld in omloop is, heeft de verhoging van dit percentage echter geen effect gehad op het gedrag van banken, constateert de centrale bank. Hiermee doelt de bank waarschijnlijk op de miljarden die de Europese Centrale Bank in het wereldwijde financiële systeem zijn gepompt. Door de hoge liquiditeit heeft een verdere verhoging geen effect, schrijft de centrale bank.

De maatregel tot bevriezing van de tegoeden is ingegaan op 29 februari en geldt voor zes maanden. Volgens het Antilliaans Dagblad heeft de vereniging van bankiers van Curaçao om nadere uitleg gevraagd. "We vragen ons af of dit niet te extreem is", zegt de voorzitter van de club. "Een kredietgroei van nul procent is wel erg moeilijk en we zijn bang dat dit ook gevolgen heeft voor de economie."