Nederlandse documentaires naar Canada

Monique Verlind (DJMO)

Vier Nederlandse documentaires zijn geselecteerd voor het Canadese documentairefestival Hot Docs. In Canada zullen One Fine Day en Ouwehoeren en de twee korte documentaires Her Cinema Love en The Fortune in the Throat te zien zijn, maakte het festival dinsdag bekend.

One Fine Day van Klaas Bense bestaat uit zes portretten van mensen uit verschillende culturen. De film draaide begin dit jaar in de Nederlandse bioscopen. De bioscoophit Ouwehoeren is al een paar weken te zien en trok tot deze week twintigduizend bezoekers. Eind december behaalde de film de Kristallen Status voor tienduizend bezoekers.

De korte docu Her Cinema Love is een korte Bosnisch-Nederlandse documentaire van Nejra Latic Hulusic en David-Jan Bronsgeest over een filmtheater in Bosnië. The Fortune in the Throat van Christina Muller gaat over een klassieke zangeres Carla, die na een burn-out haar stem verloor.

Dan zijn er nog twee documentaires te zien die mede door Nederlanders zijn geproduceerd. De Amerikaanse documentaire The Queen of Versailles over de jonge vrouw van een miljardair en Vivan las Antipodas! over de Argentijnse provincie Entre Rios en de Chinese metropool Shanghai aan de andere kant van de wereld.

Hot Docs opent op 26 april met de documentaire Ai Weiwei: Never Sorry over de Chinese kunstenaar. Op het festival zijn 189 documentaires te zien uit 51 verschillende landen. Hot Docs duurt tot en met 6 mei.


Nederlandse documentaires naar Canada (Foto: Novum)