Romney wint voorverkiezingen Illinois

Redactie

Mitt Romney heeft een grote stap richting de Republikeinse presidentsnominatie gezet door dinsdag de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Illinois te winnen. Illinois is de derde grote staat op rij die Romney wint en hij zet zijn rivaal Rick Santorum daarmee verder op achterstand.

Romney kreeg 47 procent van de stemmen. De aartsconservatieve Santorum kreeg 35 procent, Ron Paul negen en Newt Gingrich acht procent.

Het zal voor Santorum lastig worden Romney nog in te halen. De winst in Illinois levert Romney 41 kiesmannen op. Santorum krijgt er tien. Romney heeft nu 563 kiesmannen, Santorum 263, Gingrich 135 en Paul 50. Romney heeft er 1144 nodig om de Republikeinse presidentsnominatie in de wacht te slepen.

Een zelfverzekerde Romney sprak dinsdag zijn achterban toe en verschoof de aandacht van de voorverkiezingen naar de verkiezingen in november, wanneer mogelijk hij het zal opnemen tegen president Barack Obama. "Vanavond waren het voorverkiezingen, in november zijn het algemene verkiezingen. En als volk staan we dan voor een belangrijke beslissing. We weten wat Barack Obama's visie is. Daar hebben we de afgelopen drie jaar mee te maken gehad. Mijn visie is heel, heel anders."


Romney wint voorverkiezingen Illinois (Foto: Novum)