[Six Nations] Grand slam voor Wales

Boris (borisz)

Wales heeft met een grand slam haar derde six nations titel in zeven jaar in de wacht gesleept. In het laatste duel werd Frankrijk met 16-9 verslagen. Eerder op de dag won Italië van Schotland met 13-6.

De finaledag werd geopend door Italië en Schotland in het Stadio Olympico in Rome. Het duel ging erom wie niet laatste zou worden. De eerste helft was kleurloos, er werden twee strafschoppen benut door Mirco Bergamasco en Greig Laidlaw. Na de rust kwam de Italiaanse fly-half Kris Burton door de Schotse verdediging heen, Giovanbattista Venditti mocht de bal op de achterlijn drukken. Kris Burton trapte de bonus tussen de palen. Met nog twee benutte strafschoppen van Burton en Laidlaw werd de eindstand 13-6. Schotland werd hiermee laatste, de laatste keer dat ze zesde werden was vijf jaar geleden.

De eerste helft tussen Wales en Frankrijk werd gekenmerkt door een gespannen wedstrijd. Het spel was van beide kanten niet best. Na twintig minuten maakte Wales een turnover en kon Alex Cuthbert de Franse verdediging passeren. Hij bracht de bal over de achterlijn en Leigh Halfpenny nam de bonuspunten mee. Met benutte strafschoppen van Halfpenny en Dimitri Yachvili stond het bij rust 10-3 voor het thuisland. Ook in de tweede helft was de spanning nog steeds te voelen, het spel werd echter niet beter. Frankrijk kwam er niet doorheen, het werd uiteindelijk 16-9.

Wales werd vorig jaar vierde op het WK in Nieuw-Zeeland. Die goede lijn hebben ze weten door te trekken door het zeslandentoernooi te winnen met een grand slam. Het is voor Wales de derde titel sinds dat er zes landen aan het toernooi meedoen. Van de 112 edities die er nu gespeeld zijn heeft Wales er 25 gewonnen, waarvan elf met een grand slam. Dat is er één minder dan Engeland. Later vanavond volgt nog het duel tussen Engeland en Ierland.