Lichaamsonderzoek Afghaanse gevangenis gaat door

Harry

Vrouwelijke bezoekers van de grootste gevangenis van Afghanistan worden nog altijd onderworpen aan een lichaamsonderzoek. Volgens een medewerker van een westerse regering ter plaatse hebben een berisping door de Afghaanse autoriteiten en het intrekken van Amerikaanse financiële hulp geen eind aan de vernederende praktijken gemaakt.

De commandant van de Pol-i-Charki-gevangenis heeft de afgelopen maand vrouwelijke bewaarders ingezet om de lichaamsholtes van vrouwelijk bezoek te controleren op smokkelwaar. Mannelijke bezoekers ontspringen de dans, aldus de westerse ambtenaar, die anoniem wil blijven.

Het fouilleerbeleid is niet alleen in strijd met de Afghaanse wet en een schending van de mensenrechten. Ook elementaire hygiënevoorschriften worden volgens een onderzoeker van Human Rights Watch door de gevangenisbewaarders met voeten getreden. ''Ze komen naar eigen zeggen handschoenen tekort, dus die vervangen ze pas na vier of vijf vrouwen te hebben onderzocht'' , zei Heather Barr zaterdag.

Toen de Amerikaanse regering bleek dat stille diplomatie niet vermocht een einde aan het lichaamsonderzoek te maken besloot Washington eerder deze week de subsidie aan de gevangenis stop te zetten. De gevangeniscommandant toont zich van die strafmaatregel vooralsnog echter niet onder de indruk.


Lichaamsonderzoek Afghaanse gevangenis gaat door (Foto: Novum)